Χρόνια πολλά

Αγ. Αικατερίνη του Καραβάτζιο


Σήμερα γιορτάζει η Κατερίνη. Γιορτάζει η πολιούχος της, η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας.

Πως πήρε όμως η πόλη αυτό το όνομα;

Πολλοί περιηγητές, αλλά και παλιοί χάρτες αναφέρονται στην πόλη με το όνομα Άτηρα δηλαδή σταθμός (πόλισμα Hatera, Kateri Hatera). Αρκετοί πιστεύουν πως το όνομα της πόλης προήλθε από αυτό (Κατερίνη – Κάτηρα – Χάτηρα- Άτηρα).

Μία άλλη υπόθεση λέει ότι η πόλη πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης (το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στα παλιά νεκροταφεία της πόλης.)

Πάντως στα «χαρτιά» το επίσημο όνομα της πόλης, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν Αικατερίνη ή Αγία Αικατερίνη. Τελικά όμως επικράτησε το Κατερίνη.

Υ.Γ. Θα ήθελα να γράψω και για την Αγία Αικατερίνη πληροφορίες αλλά δεν προλαβαίνω, μιας και έχει μία πλούσια βιογραφία, μπορείτε όμως να βρείτε πληροφορίες εδώ.

Υ.Γ.2 θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στον Δήμαρχο μας που σταμάτησε την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, γιατί ήταν κάτι που το άρχισε ο προκάτοχος του και σε αυτόν δεν άρεσε. Τώρα «πετάει» τα λεφτά που δόθηκαν έως τώρα για το έργο και αρχίζει νέα ανάπλαση. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή (και σε έξοδα, μιας και μας παίρνει).

Υ.Γ.3 Μπορεί να μου πει κάποιος τι είναι αυτά τα Hi Tech παλούκια που έβαλαν στην πλατεία;

8 σχόλια:



ΦΟΥΛΗ είπε...

Χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν!!!
Καλό βράδυ φιλί...

Ετσι απλά! είπε...

Χρόνια πολλά στις Κατερίνες και στην Κατερίνη σας!
..Λοιπόν Mariw συνεχώς ανακαλύπτω κοινά μας θέματα!! Εκτός απο το Κ.ώς αρχικό στο όνομα της πόλης μας .. και οι αναπλάσεις των πλατειών "Ελευθερίας"!!;!! Για την ακρίβεια .. τις ξαναμανά αναπλάσεις... Ρε σύ πως των λένε τον Δήμαρχο;;!! χα χα χα!

mariw είπε...

@ ΦΟΥΛΗ. Φιλί και σε εσένα Φούλη μου.

@ έτσι απλά. Ελπίζω τον δικό σας τον Δήμαρχο να μην τον Λένε Χιονίδη!!! Αν και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν τις παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις οι δήμαρχοι, έχουν και ένα δημοτικό συμβούλιο να τους ακολουθεί.

Πιγκουίνος είπε...

Τουλάχιστον να προλάβει να τελειώσει τη δική του ανάπλαση αυτός ο δήμαρχος γιατί αν μετά βγει άλλος, θα ακολουθήσει μία ακόμη ανάπλαση της ανάπλασης. Έτσι, δεν πάει;
Όπως και να έχει, να χαίρεσαι την πόλη σου και την πλατεία Ελευθερίας!

mariw είπε...

@ Πιγκουίνος. Μα αυτή δεν θα είναι πλατεία στο τέλος, δημοτικό τραγούδι θα είναι. Ώσπου μια μέρα θα θυσιάσουν στα θεμέλια τη γυναίκα κάποιου δημάρχου και θα στεριώσει. Άσε που θα γίνει και τουριστικό Αξιοθέατο, είδες το γεφύρι της Άρτας τι σουξέ έχει!!!

Ετσι απλά! είπε...

..ο.κ.! δεν είναι ο ίδιος! Αν και έχουν μια μικρή διαφορά, ο δικός μας αναπλάθει την δική του ανάπλαση προ 10ετίας, δηλαδή μπορούμε και .. ανακαίνιση να το πούμε.. χι χι.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Γεια σου Μαριώ μου! Με το καλό η νέα πλατεία! ;)
Φιλιά!