Χρόνια πολλά

Αγ. Αικατερίνη του Καραβάτζιο


Σήμερα γιορτάζει η Κατερίνη. Γιορτάζει η πολιούχος της, η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας.

Πως πήρε όμως η πόλη αυτό το όνομα;

Πολλοί περιηγητές, αλλά και παλιοί χάρτες αναφέρονται στην πόλη με το όνομα Άτηρα δηλαδή σταθμός (πόλισμα Hatera, Kateri Hatera). Αρκετοί πιστεύουν πως το όνομα της πόλης προήλθε από αυτό (Κατερίνη – Κάτηρα – Χάτηρα- Άτηρα).

Μία άλλη υπόθεση λέει ότι η πόλη πήρε το όνομα της από το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης (το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στα παλιά νεκροταφεία της πόλης.)

Πάντως στα «χαρτιά» το επίσημο όνομα της πόλης, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν Αικατερίνη ή Αγία Αικατερίνη. Τελικά όμως επικράτησε το Κατερίνη.

Υ.Γ. Θα ήθελα να γράψω και για την Αγία Αικατερίνη πληροφορίες αλλά δεν προλαβαίνω, μιας και έχει μία πλούσια βιογραφία, μπορείτε όμως να βρείτε πληροφορίες εδώ.

Υ.Γ.2 θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στον Δήμαρχο μας που σταμάτησε την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, γιατί ήταν κάτι που το άρχισε ο προκάτοχος του και σε αυτόν δεν άρεσε. Τώρα «πετάει» τα λεφτά που δόθηκαν έως τώρα για το έργο και αρχίζει νέα ανάπλαση. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή (και σε έξοδα, μιας και μας παίρνει).

Υ.Γ.3 Μπορεί να μου πει κάποιος τι είναι αυτά τα Hi Tech παλούκια που έβαλαν στην πλατεία;

Έχω τόση πολύ δουλειά, που νιώθω κάπως έτσι…




Αχ, να έρθουν τα Χριστούγεννα και να φύγουν να ησυχάσω. Που όλοι τα θυμούνται όλα τελευταία στιγμή και πάει η δουλειά μου πίσω. Έχω και μία προθεσμία να προλάβω κύριοι!!!